Tips för att Plugga på Distans – Så gör du!

Studera

I takt med den snabba teknologiska utvecklingen har distansstudier blivit en allt vanligare form av utbildning. Detta var en utveckling som snabbades på under pandemin.

Men trots de många fördelarna som distansstudier online erbjuder, däribland flexibilitet och tillgänglighet, finns det flera utmaningar med distansstudier. De främsta utmaningarna är naturligtvis att behålla koncentration och produktivitet och att vara disciplinerad med sina studier när det inte finns någon lärare fysiskt närvarande.

I denna artikel ska vi titta närmare en central aspekt av framgångsrika distansstudier: att skapa en effektiv studiemiljö.M Med dessa konkreta råd och strategier kan du inte bara förbättra ditt fokus och studieprestation utan även trivas i bättre i den digitala utbildningsmiljön.

Skapa en Effektiv Studiemiljö

När du studerar på distans är det viktigt att skapa en lämplig studiemiljö som bidrar till fokus och produktivitet. Ett dedikerat arbetsutrymme hjälper dig att skilja ditt studieliv från ditt personliga liv.

Börja med att välja en plats med minimala störningar som inte har massa buller och oljud. Ett annat tips är att informera familj och vänner om dina studietider för att minimera risken för att bli avbruten eller störd. Om du sitter i en miljö med oljud kan det vara bra att använda hörlurar för att blockera omgivande ljud om det behövs.

För effektiva studier är det viktigt att separera arbete från vila. Med det sagt vill du undvika att studera från sängen eller soffan. Du bör istället skapa en tydlig övergång mellan arbete och fritid och på så sätt skilja mellan jobb och fritid. Ett tips är till exempel att avsluta ditt studiepass med en kort promenad eller annan avkopplande aktivitet.

Eftersom att dina studier sker online är det också viktigt att skapa rätt tekniska förutsättningar. Med det sagt behöver du säkerställa att din tekniska utrustning och inte minst din internetuppkoppling är är tillförlitlig.

Se till att din dator, programvara och andra tekniska verktyg är uppdaterade och ha en pålitlig backuplösning.

Tidsplanering och Struktur

Att effektivt hantera din tid och skapa en strukturerad studieplan är avgörande för att din studietid ska bli effektiv och framgångsrik. Här är några konkreta steg för att hjälpa dig att organisera ditt studieliv:

Skapa en realistisk studieplan

  1. Fasta studietider: Börja med att bestämma specifika tidpunkter för dina studiepass varje dag. Följ en konsekvent tidsplan och schema för att skapa en rutin och förbättra fokus.
  2. Prioritera uppgifter: Du kommer antagligen att ha mycket att göra så börja med att identifiera och prioritera dina uppgifter baserat på deadlines och hur viktiga de är. Ett tips är att dela upp stora uppgifter i mindre, hanterbara delar för att undvika att bli överväldigad över allt du behöver göra.

Använd kalendrar och påminnelser

När du studerar är det viktigt att organisera ditt arbete med kalendrar och påminnelser så att du har koll på allt du behöver göra.

  1. Digitala verktyg för att organisera schemat: Använd en digital kalender eller planeringsapplikation för att skapa din studieplan. Glöm inte att markera viktiga deadlines, prov och andra åtaganden.
  2. Skapa påminnelser för deadlines: Använd påminnelsesystem för att hålla koll på viktiga deadlines. Säll in påminnelser i förväg för att undvika att missa viktiga uppgifter.

Interaktion och Kommunikation

Att kommunicera med din skola, dina lärare, och andra studievägledare är viktigt för att maximera din studieeffektivitet.

Här är några strategier för att förbättra din interaktion och kommunicera på ett meningsfullt sätt när du studerar på distans:

  1. Delta i online-diskussioner: Engagera dig i diskussioner på kursplattformar eller onlineforum för att utbyta idéer och lösa problem.
  2. Kommunicera med lärare och andra elever: Se till att aktivt delta i diskussioner och glöm inte att ställa frågor om det är någonting du inte förstår eller undrar över. Du kan till exempel skapa studiegrupper tillsammans med de andra eleverna i din kurs för att främja samarbete och ömsesidig hjälp.
  3. Effektivt samarbete på distans: När det kommer till distansstudier brukar man ofta använda videosamtal genom appar såsom Zoom eller Meet. Det är betydligt enklare att kommunicera med både lärare och elever när man kan se varandra och interagera på ett bättre sätt. Du kan till exempel också använda skärmdelningsfunktioner för att visa eller förklara specifika koncept under studiepass.
  4. Delta i virtuella läxhjälppskurser/pass: Många skolor erbjuder virtuell läxhjälp via plattformar som Zoom eller Teams. Om detta är någonting som erbjuds bör du aktivt delta i dessa för att få hjälp när du behöver det. Om du behöver mer hjälp kan du dessutom ta hjälp av externa läxhjälpsresurser online för ytterligare stöd.

Hantera Distraherande Element

När man studerar på en skola eller universitet fysiskt blir det betydligt enklare att ha disciplin. När man däremot studerar på distans finns det många saker som kan distrahera dig.

När du pluggar på distans är det därför viktigt att hantera dessa distraherande element för att bibehålla koncentration och produktivitet under studietiden

Minska användning av sociala medier

Först och främst bör du skapa specifika tider för sociala medier. Och dessa bör vara utanför din pluggtid. Vi nämner sociala medier då det ofta är en av de mest distraherande sakerna för många elever.

Det bästa är att lägga undan eller helt stänga av din mobil under tiden du pluggar. Det är annars så lätt att konstant distraheras av alla notiser som ständigt plingar och skriker efter din uppmärksamhet. Ett smart tips är att installera appar och verktyg som blockerar tillgången till distraherande webbplatser under förutbestämda tidsperioder.

Vidare kan du använda tekniker såsom ”pomodoro-metoden” när du studerar. Detta innebär att du arbetar i korta, intensiva intervaller (t.ex. 25 minuter) följt av korta pauser. Använd timer-appar eller inbyggda klockor för att hålla koll på dina arbetsintervaller och pauser.

Sist men inte minst, undvik multitasking. Det är lätt att tro att detta ökar din produktivitet men när det kommer till dina studier gör det faktiskt motsatsen. Fokusera på en uppgift åt gången för att öka produktiviteten och minska risken för misstag. Stäng av eller sätt på ljudlöst läge på meddelandefunktioner för att undvika avbrott.

Lämna ett svar